Skip to main content

Nare geurtjes in de badkamer? Grote kans dat die vanuit de afvoer komen. Vanuit het riool kunnen allerlei vervelende geuren de badkamer binnendringen, maar dat is te verhelpen met een stankafsluiter! Hoe een stankafsluiter precies werkt en of u ook een stankafsluiter kunt plaatsen leest u hier.

Wat is een stankafsluiter?

Een stankafsluiter staat ook wel bekend als een waterslot. Deze naam is ontleent aan de manier waarop een stankafsluiter werkt. Ongewenste geuren worden namelijk geweerd doordat er in de afvoerput een standpijp aanwezig is waardoor er water in blijft staan. De stankafsluiter wordt daar overheen geplaatst. De directe verbinding tussen de badkamer en het riool is hierdoor verbroken, maar het water kan nog probleemloos door de afvoer heen. Deze manier van stankafsluiting wordt ook wel een sifon genoemd.

Voordelen van een stankafsluiter

  • Voorkomt geurtjes vanuit het riool
  • Minimale impact op waterafvoer
  • Beschikbaar voor veel verschillende soorten putten en goten
  • Beschikbaar met diverse soorten extra eigenschappen

Verschillende soorten stankafsluiters

Op het gebied van stankafsluiting zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Zo zijn er stankafsluiters met bepaalde extra eigenschappen en stankafsluiters die onderdeel zijn van bijvoorbeeld een rooster. Als u de stankafsluiter van uw afvoerput wilt vervangen is het dus belangrijk dat u weet welke stankafsluiter u heeft. We lopen ze daarom even langs. Weet u niet zeker welke stankafsluiter past op uw afvoer? Ga dan langs één van onze erkende dealers met de specificaties van uw afvoer of, als dat niet mogelijk is, een foto.

Reukafsluiter

De reukafsluiter is een van de meest bekende stankafsluiters. In veel doucheputten is deze vorm van stankafsluiting te vinden. De reukafsluiter wordt over de standpijp geplaatst waardoor er altijd een laagje water in de vloerput blijft staan wat geurtjes weert.

Reukafsluiter vast aan het rooster

Een aantal reukafsluiters van afvoerputten zitten vast aan het rooster. Hierdoor heeft u een handig alles-in-één afwerking van de doucheput. Deze reukafsluiters zijn gemaakt voor specifieke modellen doucheputten en zijn dus niet standaard toe te passen op alle Aquaberg producten.

Reukafsluiter met emmer

De reukafsluiter met emmer is een standaard reukafsluiter waar een vuilopvangbak op is geplaatst. Deze reukafsluiters zijn speciaal ontwikkeld om bijvoorbeeld zand op te vangen voordat het de afvoer kan verstoppen.

Tweedelig waterslot

Het tweedelig waterslot is volledig uitneembaar, de vloerput heeft dan geen standpijp. Een tweedelig waterslot voorkomt geurtjes vanuit het riool, net als een reukafsluiter, maar door het tweedelige ontwerp is het eenvoudiger te reinigen en kan het een hogere capaciteit water afvoeren. Zoekt u naar een degelijk waterslot zonder al te veel extra’s dan is een tweedelig waterslot een goede keuze.

Waterslot met terugstroombeveiliging

Als er regelmatig water uit uw riool terug naar boven komt is een waterslot met terugstroombeveiliging aan te raden. Dit waterslot houdt opkomend water tegen en zorgt er dus voor dat er minder wateroverlast is. Dit waterslot is echter niet te gebruiken met onze roosters uit de Copenhagen lijn.

Brandvrij waterslot

Een brandvrij waterslot is aan te raden om te gebruiken in grotere complexen. Bij brand kunnen afvoerleidingen namelijk gaan werken als schoorsteenkanalen. Om brand- en rookoverlast te beperken heeft een brandvrij waterslot een kegel van RVS met daarin een brandvrije pasta. Als het waterslot een temperatuur bereikt van 125°C valt de kegel in de afvoer en sluit hij deze af. De pasta zet vervolgens uit en maakt de afsluiting luchtdicht, waardoor vuur en rook zich niet verder door de afvoer kunnen verspreiden. Hierdoor wordt de brandveiligheid van een complex aanzienlijk vergroot.

Toepassingen van stankafsluiters

In Nederland worden stankafsluiters in de afvoerput of douchegoot vaak toegepast. Ze zijn terug te vinden in woningen, winkels, horeca, ziekenhuizen, industrie en vele andere toepassingen. Niet in elk geval is een stankafsluiter nodig. Als er ergens anders in de leiding een sifon is gerealiseerd, is er geen stankafsluiter nodig. In Nederland komt dat echter niet vaak voor en is de stankafsluiter in de afvoerput of douchegoot de standaard.

Stankafsluiters van Aquaberg kopen

De Aquaberg stankafsluiters zijn onderdeel van onze afvoer-oplossingen en worden dus in principe verkocht als onderdeel van onze afvoerputten en douchegoten. Het kan echter voorkomen dat tijdens de bouw of onderhoud stankafsluiters kwijtraken of kapotgaan. Voor deze gevallen bieden wij onze onderdelenservice aan. Als u een stankafsluiter wilt bestellen kunt u dat eenvoudig via een van onze erkende dealers doen. Wilt u weten welke dealer het dichtst bij u in de buurt is? Gebruik dan onze ‘Vind een dealer’-functie via onze website. Dan vindt u direct de dichtstbijzijnde dealer.

Vind een dealer bij u in de buurt