Skip to main content

Heeft u last van een stinkende afvoerput? Dat is vervelend! Een stinkende afvoerput komt helaas regelmatig voor. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar zijn er meerdere factoren die een rol spelen. Het is belangrijk om de oorzaak van een stinkende afvoerput te achterhalen om zo de stank te verhelpen. Benieuwd naar wat de oorzaak is van de stank in uw afvoerput en weten hoe u de stank kunt verhelpen? We vertellen het u in deze blog!

Waarom stinkt mijn afvoerput?

Een afvoerput krijgt op dagelijkse basis veel te verduren. Shampoo, haren, vet en etensresten zijn een greep aan vuil dat elke dag de afvoer passeren. Al dit vuil kan zich ophopen in de afvoerput waardoor deze verstopt raakt. Daarnaast is de afvoerput een gemakkelijke plek voor ophoping van schimmels. Als deze verstopping en schimmels in aanraking komen met water kan dit ervoor zorgen dat de afvoerput gaat stinken. Een andere oorzaak van een stinkende afvoerput kan een lekkende afvoer zijn. Als hier sprake van is dan ruikt u meestal een onprettige rioollucht. Ook kan het ontbreken van de stankafsluiter de oorzaak zijn van een stinkende afvoerput.

Help-een-stinkende-afvoerput-blogitem-aquaberg

Een stinkende afvoerput is slecht voor uw gezondheid!

Naast dat rioollucht stankoverlast geeft is het ook schadelijk voor uw gezondheid. Rioollucht bestaat namelijk uit verschillende gassen zoals: waterstofsulfide en methaan. Methaan zorgt voor misselijkheid, hoofdpijn duizeligheid en een gevoel van zwakte. Waterstofsulfide, ook wel zwavelwaterstof genoemd, heeft een sterk ruikende lucht die men kan vergelijken met rotte eieren. Ademt u teveel waterstofsulfide in? Dan kunt u klachten krijgen zoals: 

  • Bewusteloosheid
  • Longembolie
  • Oogirritaties
  • Versnelde ademhaling

Voor uw eigen gezondheid is het dus van belang om een stinkende afvoerput snel te verhelpen. 

Help-een-stinkende-afvoerput-blogitem-aquaberg

Een stinkende afvoerput opsporen

Allereerst is het van belang om uit te zoeken waar de stankoverlast vandaan komt. Dit is soms lastiger dan u denkt. In de badkamer en keuken kunnen bijvoorbeeld meerdere afvoerputten zitten. U kunt het beste water door alle afvoerputten gooien. U ziet dan snel genoeg bij welke afvoer het water het minste goed wegstroomt. Dit is waarschijnlijk de afvoerput die de stank veroorzaakt. 

Help-een-stinkende-afvoerput-blogitem-aquaberg

Hoe kom ik van mijn stinkende afvoerput af?

Een stinkende afvoerput is geen pretje. Aquaberg geeft u een aantal tips om snel van de nare luchtjes af te komen:

1. Regelmatige schoonmaak van uw afvoerput

Maak uw stinkende afvoerput schoon en verwijder zichtbare resten zoals haren bijvoorbeeld met een stukje ijzerdraad met een omgebogen einde. Bij een vloerput of doucheput kan de putdeksel opgetild worden om afvoerput goed schoon te kunnen maken. Indien u stankoverlast ervaart in uw gootsteen of bad dan kunt u de sifon losdraaien en deze reinigen. Bij stankoverlast in uw wasmachine of vaatwasser kunt u aanwezige filters reinigen.

2. Spoel uw afvoerput regelmatig door met soda

Vul een emmer met warm water en los een aantal scheppen soda op in het water. Giet het mengsel nu geleidelijk aan in uw verstopte afvoerput. Laat dit mengsel het liefst een nacht inwerken. Spoel vervolgens de afvoer na met water.

3. Koffieprut tegen nare luchtjes

Gooi uw koffieprut een keer niet weg in de prullenbak, maar spoel het door de afvoerput samen met een scheut heet water. Koffie absorbeert niet alleen de vieze geur, maar heeft ook nog eens een ontvettende werking.

4. Ontstop uw afvoerput

Om blokkades in de afvoerput los te maken of te verhelpen kunt u een rubberen ontstopper of plopper gebruiken. Plaats de ontstopper op uw afvoerput tot deze vacuüm is gezogen. Trek de ontstopper vervolgens in een vloeiende beweging omhoog. Herhaal dit tot de verstopping los komt. Meestal bent u hierna niet alleen van de verstopping af, maar ook van de stinkende afvoerput.

5. Plaats een stankafsluiter

Als het waterslot van uw afvoerput niet meer werkt, dan is de verbinding met de afvoerleiding open. Dit veroorzaakt een onaangename rioollucht. Deze rioollucht kunt u verhelpen door een (ontbrekende) reukafsluiter te plaatsen in uw afvoerput.

Help-een-stinkende-afvoerput-blogitem-aquaberg

Uw stinkende afvoerput verhelpen door een professional

Is uw stinkende afvoerput met bovenstaand stappenplan niet verholpen? Dan adviseren wij om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Een gespecialiseerd bedrijf spoort de oorzaak van de stank op en helpt deze te verhelpen.

Onze stankafsluiters

Bent u op zoek naar een stankafsluiter die uw badkamer vrij houdt van nare luchtjes? Aquaberg heeft een ruim assortiment aan reukafsluiters die u via uw installateur of groothandel los kunt bestellen. Deze stankafsluiters passen alleen in Aquaberg of Blücher producten. 

Aquaberg reukafsluiter 0716

Waterslot 562.002.000 S

Waterslot (tweedelig) 502.050.110

Aquaberg reukafsluiter 0369

Wilt u graag meer weten over de producten van Aquaberg? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!