Skip to main content

Loopt het water van uw afvoerput in de badkamer of keuken niet meer voldoende of helemaal niet meer weg? Dan heeft u waarschijnlijk last van een verstopte afvoerput. Benieuwd wat u kunt doen om een verstopte afvoerput in uw woning te voorkomen of te verhelpen? Aquaberg helpt u graag op weg!

Hoe herkent u een verstopte afvoerput?

Een verstopte afvoerput kunt u herkennen aan een aantal symptomen. Zo kan er in eerste instantie een borrelend geluid te horen zijn uit uw afvoerput. Dit is vaak een voorteken van een verstopping. Daarnaast zult u in het beginsel merken dat het water langzaam wegloopt. Na verloop van tijd kan het water zelfs helemaal stil komen te staan. Dit kan gepaard gaan met de nodige overlast door een onsmakelijke rioollucht. Door een verstopte afvoerput kunt u vaak nog beperkt of helemaal geen gebruik meer maken van uw voorzieningen. Dit zijn vervelende symptomen die u graag wilt verhelpen of, beter nog, voorkomen.

Aquaberg | Afvoerput Badkamer

De oorzaken van een verstopte afvoerput

Een verstopte afvoerput kan veel verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is de ophoping van resten. Door de jaren heen wordt een afvoerput blootgesteld aan allerlei resten zoals: shampoo, haren, kalk en vet. Deze resten kunnen zich na verloop van tijd ophopen in uw afvoerput en afvoerbuis met een hardnekkige verstopping tot gevolg. Andere oorzaken kunnen zijn dat de hoofdleiding volledig is geblokkeerd of de leidingen zijn verzakt.

aquaberg_verstopte_afvoer

Locatie van de verstopping

Onderzoek de locatie van uw verstopping. De locatie van de verstopping zegt veel over de oorzaak, maar ook over de oplossing. Een boosdoener bij een verstopte afvoerput in de badkamer is vaak haar en zeepresten. Terwijl de oorzaak van een verstopte afvoerput in de keuken vaak te maken heeft met een ophoping van etensresten en vet.

aquaberg_verstopte_afvoer_vloer

Stappenplan bij een verstopte afvoer

Herkent u de symptomen van een verstopte afvoerput? Hoog tijd om de verstopte afvoerput te ontstoppen met behulp van onderstaand stappenplan.

1. Reinig de afvoerput, sifon en eventuele filters

Maak uw verstopte afvoerput schoon en verwijder zichtbare resten zoals haren bijvoorbeeld met een wattenstaafje. Bij een vloerput of doucheput kan de putdeksel opgetild worden om afvoerput goed schoon te kunnen maken. Indien u een verstopping heeft in uw gootsteen of bad dan kunt u de sifon losdraaien en deze reinigen. Bij een verstopping in uw wasmachine of vaatwasser kunt u aanwezige filters reinigen.

2. Spoel uw verstopte afvoerput door met soda en warm water

Vul een emmer met warm water en los een aantal scheppen soda op in het water. Giet het mengsel nu geleidelijk aan in uw verstopte afvoerput. Laat dit mengsel het liefst een nacht inwerken. Spoel vervolgens de afvoer na met water.

3. Ontstop uw afvoerput met een rubberen ontstopper of plopper

Om blokkades in de afvoerput los te maken of te verhelpen kunt u een rubberen ontstopper of plopper gebruiken. Plaats de ontstopper op uw afvoerput tot deze vacuüm is gezogen. Trek de ontstopper vervolgens in een vloeiende beweging omhoog. Herhaal dit tot de verstopping los komt.

Aquaberg_vloerput_tuin_6321

Uw verstopte afvoerput verhelpen door een professional

Is de verstopping met bovenstaand stappenplan niet verholpen? Dan is het verstandig om een ervaren ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Een ontstoppingsbedrijf kan eenvoudig de locatie van de verstopping opsporen en de verstopping verhelpen.

Het voorkomen van een verstopte afvoer

Een afvoerput heeft het soms zwaar te verduren met o.a. etensresten, haren en vet. Om te voorkomen dat uw afvoerput verstopt raakt, zijn er een aantal dingen waar u op kunt letten. Zo adviseren wij om geen vet en etensresten door uw afvoerput te spoelen. Vet en etensresten kunnen opstapelen en uiteindelijk een verstopping veroorzaken. Daarnaast kunt u roosters plaatsen om te voorkomen dat resten in uw afvoerput verdwijnen. Aquaberg heeft een ruim assortiment aan roosters om verstopping van uw afvoerput te voorkomen. Ten slotte kunt u de afvoer regelmatig preventief spoelen met warm water en soda.

Aquaberg_vloerputten

Wilt u graag meer weten over de producten van Aquaberg? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!