Skip to main content

Heerlijk hé.. om de dag rustig te beginnen of af te sluiten in de badkamer. Dit doen we het liefst in een badkamer die voldoet aan onze wensen op het gebied van functionaliteit en design. Bent u zich aan het oriënteren op een nieuwe badkamer? Dan bent u ongetwijfeld de douchegoot tegengekomen.

Een douchegoot die design en functionaliteit combineert; die draagt bij aan het gevoel van luxe. De douchegoot is een stijlvolle oplossing voor de waterafvoer in de badkamer. Er zijn veel varianten douchegoten op de markt. Dit artikel biedt u de nodige informatie voor het maken van de juiste keuze. 

Aquaberg | Afvoerput Badkamer

Wat is een douchegoot?

Allereerst: wat is een douchegoot eigenlijk? Wanneer kiest u ervoor om een douchegoot te kopen? De douchegoot is een alternatief voor de afvoerput of de vloerput in de badkamer, ook wel het doucheputje genoemd. 

Tijdens het douchen komt er veel water vrij. Het is natuurlijk de bedoeling dat dit water gemakkelijk weg kan lopen in een afvoer. Een douchecabine is in de meeste gevallen standaard uitgerust met een afvoer. Bij een inloopdouche is dit echter niet het geval. Hierbij wordt er een afvoerpunt gerealiseerd in het tegelwerk. Een douchegoot is hiervoor een stijlvolle, hoogwaardige oplossing. De goot is een langwerpig rooster wat subtiel wordt verwerkt in de vloer. Al het vrijkomende douchewater wordt door de douchegoot opgevangen.

Hieronder ziet u twee verschillende douchegoten.

Aquaberg_douchegoten_blog

Verschillende douchegoten

Bent u van plan om een douchegoot te kopen? Dan is het goed om te weten uit welke verschillende varianten u kunt kiezen. Er zijn douchegoten met verschillende designroosters en er zijn natuurlijk verschillende maten. 

De verschillende designroosters

Bij het kopen van een douchegoot komt u varianten tegen met verschillende designroosters:

1. Een open designrooster met brede of smalle sleufgaten.

Dit open designrooster wordt ook wel een ‘sleufrooster’ genoemd. Deze variant wordt gezien als de standaard douchegoot. Het water loopt door de sleuven heen de afvoer in. Hierbij kunt u kiezen uit verschillende sleufvormen.

2. Een gesloten designrooster zonder sleufgaten.

Bij een gesloten designrooster is de douchegoot afgewerkt met een strakke RVS bovenzijde zonder sleufgaten. Het water wat tijdens het douchen vrijkomt,  stroomt via de zijnaden de goot in. In Nederland wordt deze variant veel verkocht vanwege het mooie design. Deze douchegoot zorgt voor een strakke afwerking van uw inloopdouche.

3. Een douchegoot met tegeldeksel.

Een douchegoot met tegeldeksel wordt vrijwel onzichtbaar verzonken in de vloer. Het wordt dan ook wel de ‘onzichtbare douchegoot’ genoemd. Hoe het werkt? De douchegoot wordt in de vloer ingebouwd. In het tegeldeksel wordt een tegel gelegd, waardoor de hele tegelvloer prachtig doorloopt. Het water wat vrijkomt loopt via de zijkant de afvoer in.

Verschillende maten douchegoten

De grootte van uw douche en badkamer is allesbepalend voor het formaat van de douchegoot die u gaat kopen. Gelukkig bestaan er douchegoten in veel verschillende maten, waardoor er voor de meeste ruimtes een geschikte goot is. Hierbij geldt; hoe groter uw doucheruimte is, hoe groter uw douchegoot zal moeten zijn.

Bij Aquaberg vindt u douchegoten met een lengte van 65, 75, 85, 95 en 105 cm. De breedte van deze douchegoten is 6 cm.

Eigenschappen van de douchegoot

Bij uw (online) oriëntatie voor een douchegoot komt u waarschijnlijk veel verschillende termen tegen. De veelvoorkomende termen leggen we u graag uit.

 • Douchegoot inbouwdiepte: de ruimte die nodig is om de douchegoot in te bouwen. Dit varieert van 7 cm tot 11 cm. 
 • Afvoercapaciteit: de hoeveelheid water die er per seconde of per minuut kan worden afgevoerd. Bij een grote regendouche heeft uw douchegoot meer capaciteit nodig dan bij een kleine handdouche. 
 • Tweedelig afvoersysteem: onze douchegoten hebben een tweedelig afvoersysteem. Dit zorgt dat water snel afgevoerd kan worden. 
 • Reukslot: een reukslot, ook wel waterslot genoemd voorkomt nare luchtjes vanuit de afvoer. Het water dat in de sifon blijft staan zorgt ervoor dat de verbinding met de riolering afgesloten wordt.

Veelgestelde vragen over de douchegoot

We geven antwoord op de veelgestelde vragen rondom het kopen van de douchegoot.

Waar plaats ik een douchegoot?

U kunt zelf bedenken waar u de douchegoot wilt plaatsen. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor de achterzijde van de douche en maakt men afschot. Dit voorkomt dat het water vanuit de (inloop)douche niet de badkamer in kan lopen. 

Let bij een plaatsing op:

 • De locatie en diameter van de afvoer waar de douchegoot op moet worden aangesloten.
 • De plaats van de douchegoot, plaats deze bij voorkeur aan de achterzijde van de douche. Dit zorgt ervoor dat het water niet onder de douchedeur de badkamer in kan lopen. 

Een douchegoot kopen; waar moet ik écht op letten?

De volgende dingen zijn belangrijk om op te letten:

 • Allereerst uiteraard de maatvoering: past de douchegoot in de ruimte en komt u goed uit met de afvoeraansluiting.
 • Is de douchegoot groot genoeg qua afvoercapaciteit. Een te kleine douchegoot kan vervelende problemen opleveren. 
 • Een douchegoot met een hoogwaardige kwaliteit gaat jarenlang mee. Bij de Aquaberg douchegoten kunt u vertrouwen op een écht hoogwaardig product wat jarenlang meegaat. 
 • Behalve de functionaliteit is ook het design belangrijk. De douchegoot die u koopt ziet u voortaan vrijwel elke dag terug in de badkamer. Aquaberg ontwerpt en produceert daarom altijd douchegoten waarbij design en functionaliteit nauw verweven zijn.

Welke maat douchegoot heb ik nodig?

Een vraag die we veel krijgen is; welke maat douchegoot heb ik nodig? Hierboven hebben we deze vraag al kort beantwoord. Bij het bepalen van de maat douchegoot geldt; hoe groter uw doucheruimte is, hoe groter uw douchegoot zal moeten zijn. Daarbij is ook de hoeveelheid water die vrijkomt tijdens het douchen belangrijk voor de maatbepaling. 

Mocht u hier meer over willen weten of advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag. 

Hoe moet ik een douchegoot installeren?

Bent u handig en wilt u zelf de douchegoot installeren? Dat kan natuurlijk. Onze douchegoten zijn voorzien van stelmogelijkheden en worden geleverd inclusief installatiemateriaal en waterbestendig tape. Dit maakt dat u na levering direct aan de slag kunt. 

In ons kenniscentrum vind u een installatieadvies terug voor diverse afvoeren. Wij en onze dealers helpen u ook graag met advies rondom de installatie. 

Wat is het verschil tussen een douchebak, een douchegoot en een doucheput?

In het kort kunt u voor de waterafvoer in de douche kiezen uit drie opties. 

 1. De douchebak. In tegenstelling tot bij de inloopdouche heeft u geen losse afvoer nodig.
 2. De doucheput. Een vierkante afvoerput die het water afvoert. 
 3. De douchegoot. De rechthoekige afvoer.

Wanneer u een inloopdouche gaat realiseren kunt u kiezen uit de doucheput of de douchegoot. Welke keuze u hierin maakt hangt af van wat u  mooi vindt, van de beschikbare ruimte en van uw budget.

 • Een douchegoot is langwerpig van vorm en past vaak beter in een grotere doucheruimte met groot formaat tegels. Bij een kleinere doucheruimte kan een doucheput qua formaat beter uitkomen.
 • In een badkamer met een moderne uitstraling komt een douchegoot vaak goed tot zijn recht.

Een Aquaberg douchegoot kopen

Douchegoten van Aquaberg staan bekend als:

 • Eenvoudig te reinigen: de onderdelen van de douchegoot zijn uitneembaar. De douchegoot is gemaakt van roestvast staal (RVS). Dit materiaal is gemakkelijk schoon te maken en onderhoudsvrij.
 • Hoogwaardige producten: Aquaberg douchegoten zijn compleet en doordacht. Dit uit zich in een zeer hoogwaardig product waar u jarenlang plezier aan kunt beleven.
 • Compleet: een Aquaberg douchegoot wordt geleverd inclusief installatiemateriaal en waterbestendig tape. 

Wilt u nog meer lezen over onze douchegoten? Dat kan hier. Online kunt u ook direct ons ruime aanbod bekijken

Douchegoten aquaberg - 2